Finance

Jak se vyplatit z exekuce, či jí případně zabránit

Nabrali jste si před lety nevýhodné půjčky, jejichž úroky rostou nevídaným tempem, a vy se bojíte, že již brzy nezvládnete splácet? Nebo vám již na dveře buší exekutoři, nachystaní připravit vás o všechno, co máte? Nejste jediní. Tento problém trápí čím dál větší procento Čechů, kteří jen bezradně kroutí hlavami. Jak se mohlo pár půjček zvrtnout v něco takového? A existuje řešení?

kreditky v kapse

Vítejte v bance

První, co byste měli vyzkoušet, je zajít do banky, kde máte své pohledávky, a zkusit se nějak domluvit. Je v zájmu banky, abyste mohli splácet, a vše fungovalo hladce. Můžete se zkusit domluvit na refinancování, nebo konsolidaci půjček, což by alespoň na nějakou dobu trošku zmírnilo vaše potíže. Je však možné, že v případě, kdy vám hrozí exekuce, banka odmítne další řešení.

Existuje i jiné řešení?

Ano, existují ještě nebankovní společnosti. Jejich výhodou je, že na rozdíl od bankovních institucí, mají volnější ruku, a tak mohou poskytovat úvěry i těm, koho banky odmítly. Tyto společnosti pak obvykle nabízejí řešení v podobě nebankovní hypotéky, kterou lze uzpůsobit na míru klientovi, a tak na ni dosáhne větší procento žadatelů.

Jak vyřeší hypotéka exekuci?

Nebankovní americká hypotéka je bezúčelovým úvěrem, kdy nemusíte dokládat, k čemu ji potřebujete, a tedy ji lze využít i na vyplacení se z exekuce, konsolidaci nevýhodných úvěrů, nebo refinancování.

páka o peníze

Jaké jsou podmínky pro její získání?

Za nebankovní americkou hypotéku se musíte zaručit svojí nemovitostí. Můžete tak získat až 70% odhadní ceny nemovitosti, kterou použijete například ke splacení exekuce. Jelikož si možná právě nemůžete dovolit odhadce, nebankovní společnost se o vše postará, a zařídí odhad na vlastní účet. Samozřejmě budete muset prokázat, jaké jsou vaše příjmy a výdaje, aby nebankovní společnost věděla, že máte z čeho splácet, a poskytla vám takový úvěr, který pro vás bude nejvýhodnější. Není však třeba se ničeho obávat. Zatímco bankovní kritéria pro dostatečný příjem jsou hodně náročná, nebankovní společnosti mají mírnější podmínky, a tak na jejich hypotéky dosáhne i běžný člověk.

Jaké jsou podmínky pro splácení?

Podmínky pro splácení jsou nastaveny individuálně. Nelekejte se však, že by vám nebankovní společnost nastavila nehoráznou výši úroků. Úroky u nebankovních hypoték jsou mnohdy podobné těm bankovním, a tak mohou bankám plně konkurovat.